Tribina o iskustvima i perspektivama radničkih borbi u Srbiji


U Nišu će se - u ponedeljak 5. avgusta 2013. godine, sa početkom u 18h, u prostorijama Kluba u ul. Davidovoj 2a (kod sinagoge i Feedback-a) - održati tribina u organizaciji Marksističke omladine "Crveni", na temu "Gde je radnička klasa? - Tribina o iskustvima i perspektivama radničkih borbi u Srbiji".

Kako stići do Kluba

Već duže od dve decenije svedoci smo uništenja industrijskih kapaciteta zemlje i razgradnje nekada moćne radničke klase. Većina medija i analitičara odavno je prestala da računa na radničku klasu kao ozbiljnu društvenu snagu koja je sposobna na autonomno organizovanje i političko delovanje. Pa ipak, u Srbiji ne prođe ni jedan dan bez štrajkova i različitih oblika radničkog otpora politici otpuštanja, deindustrijalizacije i uskraćivanja osnovnih radničkih prava.Tribina će se pozabaviti sistemskim uzrocima propadanja domaće privrede i poukama koje radnički pokret može izvući iz mobilizacija u godinama iza nas. Pričaćemo o: prirodi perifernog kapitalizma u Srbiji, strukturi domaće klase novopečenih bogataša, tajkunizaciji privrede, razlozima marginalizacije sindikata, potrebi za političkim glasom radništva i različitim modelima organizovanja. Pridružite nam se u diskusiji o izgledima za stvaranje novog pokreta organizovanog radništva.

Na tribini će izlagati Goran Musić, ekonomista i doktorant istorije, gostujući predavač globalne istorije rada na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beču, autor studije „Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988-2013“ 

Goran Musić

Svoje članke Goran objavljuje u internet časopisu Crvena kritika, od kojih, kao interesantan za temu tribine, izdvajam članak „Politička ekonomija srpske tranzicije“, objavljen u dva dela:

Možete pročitati Goranov intervju za nedeljnik Vreme kao i intervju za radio Slobodna Evropa pod naslovom „Kako su bivši komunisti postali buržuji“.


Pozivni plakat
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Info kontakt:
marinkovic.dule@gmail.com
0631745275
| Podstičemo korišćenje materijala osim u komercijalne svrhe ||| KB 2014 PobunaProba