Napisao Dule Marinković
Objavljeno 29. juna 2012. godine


Nadovežaću se na prethodni post (Crvenokravataši i plavokravataši), s obzirom na to da je izabran mandatar za formiranje nove vlade. Naime, kao što je već poznato, vladu će činiti tri koalicije (SPS-PUPS-JS, Pokrenimo Srbiju i URS) a predvodiće je Ivica Dačić. Dva stuba na kojima je, sad već budući premijer, gradio svoju kampanju jesu radikalan stav prema MMF-u i nacionalistička retorika.




MMF
Ono što je meni ostalo upečatljivo, kada su u pitanju kampanje budućeg premjera (parlamentarna i predsednička), jeste to što je Ivica Dačić obećao raskid sa MMF-om. U jednom trenutku, a o tome sam već pisao, SPS je, posredstvom Dušana Bajatovića, razblažio svoj radikaln stav prema MMF-u, napadnuvši samo nenamensko trošenje dobijenih sredstava. No, napad na MMF idalje, u tom nekom korigovanom obliku, stoji. E sad, problem je u tome što u tu vladu treba da uđe i Mlađan Dinkić; i to, ni manje ni više već, kao ministar finansija. Dakle, čovek koji je čvrsti zagovarač rešavanja nezaposlenosti u zemlji po uzoru na  Juru; i koji je čvrst garant stabilnosti MMF-a kod nas. Ukoliko poverujemo budućem premijeru, da priča o prekidu saradnje sa MMF-om nije samo predizborna tema za privlačenje glasova, onda se može reći da je on uvideo da postoji požar i izabrao da ga benzinom gasi. No, biće da je predizborna priča o MMF-u služila samo da dekoriše predizbornu koreografiju SPS; u kojoj su sijale crvene zvezde petokrake na sve strane.

"Vlada pro-srpska"
Druga karakteristična crta budućeg premijera jeste potenciranje da on nije niti pro-američki niti pro-ruski čovek, te da ni vlada, koju bi on predvodio, ne bi bila ni pro-ruska niti pro-američka, već pro-srpska; šta god to značilo. Međutim, reče to čovek koji je pravo iz Moskve doleteo u kancelariju predsednika Srbije po mandat. On kaže sasvim slučajno, pa 'ajde da mu verujemo na reč. Ono što mi je drugo zapalo za oko, kada sam prekjuče čitao Politiku, jeste rešenje za mesto ministra spoljnih poslova; Suzana Grubješić! Dakle, shodno stavu budućeg premijera, da srpska vlada mora biti pro-srpska, odn. nezavisna i od istoka i od zapada, izabrano je adekvatno rešenje za šeficu diplomatije. To je žena sa dugim i bogatim diplomatskim iskustvom; kakvu jedna zemlja koja teži spoljnopolitičkoj neutralnosti mora da ima. Ili možda ne?
| Podstičemo korišćenje materijala osim u komercijalne svrhe ||| KB 2014 PobunaProba