Napisao Dule Marinković
Objavljeno 12. septembra 2012. godine


Neverovatna je potreba građanskih, prokapitalističkih, neoliberalnih elemenata u zemlji da po svaku cenu izjednače tiranske, nacional-socijalističke i fašističke države (koje su u osnovi kapitalističke)[1]sa radničkim državama; te radničke revolucije i revolucionare sa fašističkim vođama i njihovim tiranskim pokretima.


Tako su „diktatori“ tema ovogodišnjeg Festa na filmu. Među diktatore, organizatori Festaubrajaju Hitlera, Franka; ali i Staljina i Fidela Kastra.  Čemu vodi ova implantacija znaka jednakosti između nacionalističkih tirana i radničkih revolucionara?  Da li se može staviti znak jednakosti između onih koji su, iz svojih nacionalno-buržoaskih pobuda, porobljavali svet i onih koji su se odupirali tiraniji; kako istoj toj nacionalističkoj tako i kapitalističkoj?
Da ne okolišamo, uzimanje imena lidera je personifikacija sistema u čijem su stvaranju učestvovali. Da li se, imajući to u vidu, mogu izjednačiti frankova Španija i kastrova Kuba? Jasno je da je to jedan od pokušaja da se izjednače fašizam i komunizam. Ovakve tendencije, na grublji ili finiji način, poznate su u svetu; kao npr. nacional-boljševizam u Rusiji. 

Ono što bitno razdvaja fašizam od komunizma, ako zanemarimo nacionalizam, jeste to što se fašizam zasniva na kapitalističkim osnovama, a komunizam je, kao besklasno društvo, nespojiv sa kapitalizmom. S' tim u vezi, fašizam nije neprizatelj kapitalizma, on je jedan od njegovih varijeteta. Zbog toga, Franko ne može, ni u ludilu, biti isto što i Kastro!

Cilj je svesno izbeći suštinu, te tako površno sagledanu suštinu plasirati. Verujem da će kod građanstva, kome je nivo svesti s' namerom degradiran, ova podvala proći; međutim, očekujem od progresivne javnosti  da odreaguje na nju.





[1] O tome krajnje eksplicitno piše Musolini u Doktrini fašizma, ukoliko govorimo o teorijskom pristupu; a praktičnom analizom ekonomija fašističkih država to se i potvrđuje. Njihve se ekonomije zasnivaju na eksploataciji radnika pa čak i na porobljavanju. Poznata je, dalje, prisnost vodećih svetskih kapitalista, fašizmu. 
| Podstičemo korišćenje materijala osim u komercijalne svrhe ||| KB 2014 PobunaProba